over haar werk, algemeem

Josette lenders probeert in haar etsen de kwetsbaarheid van onze weerloze wereld te verbeelden.
Op haar talloze wandelingen verzamelt ze haar materia-len; resten van organismen zoals kikkers, muizen, insecten, vogels, planten en stenen. In die gevonden voorwerpen ziet ze de bizarre schoonheid van de natuur. Deze verzameling vormt één van de bronnen voor haar werk.
Ze zoekt nauwkeurig naar sporen van het geheel en in het geheel sporen van details. Zo kunnen de verschillende details uitvergroot, vervormd en weerspiegeld worden ten opzichte van het geheel zodat er nieuwe verbindingen ontstaan tussen detail en geheel.
Haar etsplaten bewerkt ze vele malen met een variëteit aan krassen; rechte krassen, brede krassen, diepe krassen, slordige krassen, spontane krassen, weloverwogen krassen. Sommige lijnen worden extra aangezet waardoor er een gelaagdheid ontstaat. De etsplaat wordt intuïtief afgetast en nog verder bewerkt. In dit scheppingsproces ontstaan nieuwe structuren in een nieuwe samenhang. Zo wordt er bijvoorbeeld een kring van dieren geboren die elkaar achterna lopen of juist een confrontatie met elkaar aangaan of vermijden. Haar beelden proberen de kijker te verleiden om op een andere manier naar de wereld te kijken. De werkelijkheid die ze ontmoet krijgt zo een andere vorm, een andere gedaante. Op deze manier probeert ze de dynamiek van het leven in haar etsen te vangen.