over haar werk, algemeen

Dat Josette Lenders zowel beeldend kunstenaar is als bioloog, is in haar werk goed te zien. Nieuwsgierig naar het niet-zichtbare, het verborgene, probeert zij door te dringen in de natuur.

De natuur inspireert me om steeds opnieuw mijn atelier in te duiken, daar te gaan etsen of te schilderen. Naarmate ik ouder word zijn het vooral planten en micro-organismen die me aanzetten tot nieuw werk. Alsof het langzame, het stille, het wint van het drukke en beweeglijke. Misschien dat het trage een tegenwicht biedt tegen de drukte in onze maatschappij.

Op haar talloze wandelingen verzamelt ze haar materialen; resten van organismen zoals kikkers, muizen, insecten, vogels, planten en stenen. In die gevonden voorwerpen ziet ze de bizarre schoonheid van de natuur. Deze verzameling vormt één van de bronnen voor haar werk.
Ze zoekt nauwkeurig naar sporen van het geheel en in het geheel sporen van details. Zo kunnen de verschillende details uitvergroot, vervormd en weerspiegeld worden ten opzichte van het geheel zodat er nieuwe verbindingen ontstaan tussen detail en geheel.

Het laatste jaar is zij ook veel bezig met fotografie en tekenen. Ze wil haar etsen integreren in fotolandschappen of in een spel van potloodlijnen. Haar etsen krijgen daardoor een verstilling, een sfeer van stille troost, een weidsheid maar ook een dichtbijheid.

Zij probeert in haar werk, de kijker te verleiden om op een andere manier naar de wereld te kijken, de wereld op een andere wijze te ontdekken.

beeldend kunstenaar